SON DUYURULAR
Balkan Körler Müzik Festivali
03 Mayıs 2024ŞARTNAMELERDE ERİŞİLEBİLİRLİK ŞART OLSUN ORTAK BASIN BİLDİRİSİ
03 Mayıs 202422.Olağan Genel Kurulumuz sert kış koşulları ve pandemi sebebiyle ertelenmiştir.
03 Mayıs 2024Yalnızca kadınların dolduracağı bir anket çalışması
03 Mayıs 2024Engelli kadınlar sivil toplum örgütlerinde haklarını arıyor: "Kararlara katılamıyor, temsil edilmiyoruz!"
03 Mayıs 20242014 yılı Ocak ayında Milli EÄŸitim Bakanlığı WEB sitesinde yayınlanan Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik Taslağı, baÅŸta görme engelliler olmak üzere engelli örgütleri ve aileleri arasında büyük bir tedirginlik yarattı. Çünkü Yönetmelik Taslağında, altmış yıldan fazla süredir görme, iÅŸitme ve bedensel engelli çocuklara özel eÄŸitim veren ve pek çok engellinin eÄŸitimin ileri aÅŸamalarına geçmesi için saÄŸlam bir temel oluÅŸturan özel eÄŸitim okullarının dört yıllık ikinci kademesinin kapatılması ve yenilerinin açılmaması öngörülmekteydi. Bu, özel eÄŸitim öÄŸretmenleri tarafından özel eÄŸitim yöntemleriyle onlar için düzenlenmiÅŸ özel ortamlarda kaynaÅŸtırılmış lise eÄŸitimine hazırlanan engelli çocukların sadece dört yıl içerisinde doÄŸru düzgün eÄŸitilemeden ve biliÅŸsel geliÅŸimini tamamlayamadan hiçbir fiziksel, eÄŸitsel ve kültürel hazırlığı yapılmamış olan kaynaÅŸtırma eÄŸitiminin acımasız çarklıları arasına daha ikinci kademeden itibaren atılması ve harcanması anlamına gelmekteydi. 15-20 yıldan beri yapılagelen bu uygulama, acı meyvelerini vermeye baÅŸlamış, görme ve iÅŸitme engelli öÄŸrenciler, kabartma yazıyı ve iÅŸaret dilini öÄŸrenemeden, matematik ve fen derslerinde gerekli altyapıyı edinemeden kaynaÅŸtırma eÄŸitimine alınmış; bu nedenle üniversitelere girme oranı, eskiye göre bir hayli gerilemiÅŸti.
Bunun üzerine engellilere karşı sorumluluk duyan Altı Nokta Körler DerneÄŸi, Türkiye Görme Engelliler DerneÄŸi gibi dernekler, onların baÄŸlı olduÄŸu Türkiye Körler Federasyonu ve Engelliler Konfederasyonu ile bazı öÄŸrenci velileri harekete geçtiler. Raporlar hazırlanmaya ve talepler dile getirilmeye baÅŸlandı.
Engelliler Konfederasyonu, öÄŸrenci velileri ve baÄŸlı örgütlerin temsilcileri ile bir dizi toplantı gerçekleÅŸtirerek durum deÄŸerlendirmesi yaptı. Sonunda Milli EÄŸitim Bakanından ivedi bir randevu istenmesi, verilmediÄŸi takdirde 30 Nisan 2014 günü Milli EÄŸitim Bakanlığı önünde kitlesel bir basın toplantısı yapılarak konunun kamuoyu ile paylaşılması kararlaÅŸtırıldı. Bu tepkiler Milli EÄŸitim Bakanlığı’na yazılı olarak duyuruldu. Bunun üzerine 28 Nisan günü Milli EÄŸitim Bakanlığı Özel Kalem MüdürlüÄŸü Konfederasyonu arayarak Sn. Bakan’ın Ä°stanbul programını iptal ederek 3 Mayıs günü engelli temsilcileri ile görüÅŸeceÄŸini bildirdi.
Toplantı 3 Mayıs günü saat 16.00’da MEB toplantı salonunda gerçekleÅŸtirildi. Toplantıya engellileri temsilen Engelliler Konfederasyonu baÅŸkan ve yardımcıları ile baÄŸlı Türkiye Körler Federasyonu BaÅŸkanı, bazı yönetim kurulu üyeleri, Özel EÄŸitim DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı ve Ankara Åžube BaÅŸkanı, Ankara’daki Körler Okulları, Ä°ÅŸitme Engelliler Okulu ve Ortopedik Engelliler Okulu Aile BirliÄŸi üyeleri ile öÄŸrenci velilerinden oluÅŸan 20 kiÅŸilik bir gurup katıldı. Bakanlığı temsilen MEB Bakanı Sayın Nabi Avcı, Bakan Yardımcısı Sayın Orhan Erdem, MüsteÅŸar Yardımcısı Sayın Salih Çelik ve Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Yurdagül AydoÄŸan hazır bulundular.
Konfederasyon BaÅŸkanı Av. Turhan Ä°çli’nin Yönetmelik Taslağı ile ilgili görüÅŸlerini ve bu sorunların irdeleneceÄŸi bir çalıştay yapılması yolundaki önerilerini içeren konuÅŸmasından sonra Türkiye Körler Federasyonu baÅŸkanı Ahmet Cantürk kaynaÅŸtırma eÄŸitim uygulamalarına iliÅŸkin sorunları dile getirdi ve 9 sayfalık yazılı bir raporu Bakan’a sundu. Ardından Özel EÄŸitim DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, Türkiye Körler Federasyonu EÄŸitimden Sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Çelenk, aynı Federasyonun Genel Sekreteri Ä°dris Ä°nandı, Konfederasyon Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Duman ve Eyüp DoÄŸan, öÄŸrenci velileri Cennet Ä°nandı, AyÅŸe Kaya, Fatma AdemoÄŸlu ve Deniz Ural sırasıyla konuÅŸarak görüÅŸ ve önerilerini sundular.
Bakan Sayın Nabi Avcı, önce Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sn. Yurdagül AydoÄŸan’a söz verdi. Sn. AydoÄŸan dile getirilen görüÅŸlere katıldığını, yönetmelik taslağını siteden kaldırdıklarını, taraflarla görüÅŸerek yeniden deÄŸerlendireceklerini ifade etti. “Biz aileleri deÄŸil, özellikle çocukları esas alıyoruz.” ÅŸeklinde bir açıklamada bulundu. Bunun üzerine Sayın Bakan konuÅŸarak Genel Müdürün ifadesinin yanlış anlaşılmaması gerektiÄŸini, çocuklar kadar ailelerin de görüÅŸleri ve sorunlarının önemli olduÄŸunu belirtti. Dinlediklerinden çok etkilendiÄŸini dile getiren Bakan, tarafların bir arada karşılıklı görüÅŸlerini almadan yönetmelik çıkarmayacaklarını söyledi. Mayıs ayı içerisinde, en geç Haziran ayı baÅŸlarında bir çalıştay yapılması hususunda talimat verdi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantı, katılımcıların memnuniyetlerini bildiren ifadelerle sona erdi.biran önce sorunların eni konu tartışılacağı ve bütün tarafların katılacağı Özel EÄŸitim Çalıştayının saÄŸlıklı bir biçimde gerçekleÅŸtirilmesi bekleniyor.